Veroneuvontaa vankalla kokemuksella

Verotaito Oy:n osakas Jarkko Kuusinen tarjoaa osaavaa veroneuvontapalvelua yrityksille ja yksityishenkilöille liki 30 vuoden verokokemuksella.

Alta löytyy listaus Verotaito Oy:n yleisistä toimeksiannoista henkilöille ja yrityksille. Toki paljon muutakin on tullut tehtyä ja kannattaakin kysyä, josko pystyisin auttamaan myös sinua. 

Palvelut henkilöille

Yrittäjän verosuunnittelu

Yrittäjät kysyvät usein omasta verotuksestaan esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:

 • Toiminimi vai osakeyhtiö?
 • Palkkaa vai osinkoa?
 • Miten pääomatulo-osinkoa voidaan lisätä?
 • Oma auto vai firman auto?
 • Mitä oikeustoimia voin tehdä yhtiöni kanssa?
 • Kuinka kustannusten korvauksia voi maksaa?
 • Mitä etuja firmasta voi ottaa verovapaasti?

Näissä ja monissa muissa kysymyksissä autan toimimaan parhaalla tavalla yrittäjän eduksi. Aina halvin ratkaisu ei ole paras, mutta jos halpa ja toimiva ratkaisu löytyy, sitä kannattaa yleensä käyttää.

Henkilöveroneuvonta

Älä tyydy pelkkiin veronpalautuksiin! Veroilmoituksen tiedot on syytä tarkistaa, ja tehtävä tarvittavat lisäykset. Virheitä sattuu verottajallakin: kerran perunkirjoitusta tehdessäni huomasin, että henkilö oli maksanut yli 20 vuoden ajalta kirkollisveroa kuulumatta kirkkoon.

Autan veroilmoituksen laatimisessa ja verotuksen oikaisuissa. Verotusta on mahdollista vaatia oikaistavaksi vielä vuosien jälkeenkin. Älä jätä rahojasi verottajalle – Ota ne itsellesi!

Myös muu henkilöveroneuvonta ja -suunnittelu kuuluvat palveluihini. Henkilöverotuksen epäselvyydet koskevat usein omaisuuden myyntiä tai vuokrausta. Toki henkilöverotuksessa on olemassa muitakin tilanteita, jolloin verotuksen säännökset ja verottajan toimintatavat on syytä tuntea.

Kansainvälinen henkilöverotus

Ulkomailla asuminen tuo omat mahdollisuutensa verotukseen. Verosuunnittelu kannattaakin aloittaa ajoissa.

Myös näissä asioissa saat luotettavaa apua kauttani. Ennen yrittäjäksi ryhtymistä toimin kansainvälisen tilintarkastusyhteisön asiantuntijana 10 vuotta, auttaen komennuslaisia veroasioissa.

Jäämistöverosuunnittelu

Omaisuuden järjestely jälkipolville kannattaa aloittaa hyvissä ajoin jo elinaikana. Puolisoakaan ei kannata unohtaa. Esimerkiksi puolisoiden keskinäinen omistusoikeustestamentti voi olla hallintaoikeustestamenttia kannattavampi ratkaisu.

Saat apua muun muassa seuraavissa asioissa:

 • Miten oma omaisuus kannattaa siirtää perillisille?
 • Voidaanko sukupolvenvaihdoshuojennuksia hyödyntää?
 • Voidaanko joku perillinen jättää perinnön ulkopuolelle?
 • Testamentin, kauppa- ja lahjakirjojen laadinnassa
 • Henki- ja muiden kuolemanvaravakuutusten veroneuvonnassa

Perintö- ja lahjaverosuunnittelu on hyvä aloittaa hyvissä ajoin. Näihin asioihin pystyt vaikuttamaan elinaikanasi.

Perunkirjoitukset

Perunkirjoitus on tehtävä kolmen kuukauden kuluessa kuolemasta. Se on pakollinen riippumatta vainajan jäämistön suuruudesta.

Perunkirjoitusta tehdessä on hyvä huomata, että sillä saatetaan saavuttaa merkittäviä säästöjä perillisille ja leskelle. Perunkirjoituksen voi tehdä itsekin, mutta asiantuntemukseni avulla varmistatte, että perukirja tulee tehdyksi oikein, verosuunnittelua unohtamatta.

Palvelut yrityksille

Ennakkoperinnän veroneuvonta

Palkkiot, henkilökuntaedut, verovapaat kustannusten korvaukset ja muut vastaavat palkanmaksun suoritukset tuottavat välillä päänvaivaa. Saatat huomata kysyväsi itseltäsi, miten niiden verotus taas menikään.

Ei hätää! Saat asiantuntevaa apua myös ennakkoperinnän kysymyksiin. Olen toiminut ennen yrityksen perustamista pääkaupunkiseudun verotoimistossa ennakkoperinnän johtavana veroasiantuntijana, ja saat kauttani luotettavaa tietoa myös palkanmaksun verotukseen.

Yrityskaupat ja yritysjärjestelyt

Olipa kyse sitten sukupolvenvaihdosluovutuksesta taikka muusta yrityskaupasta, autan luovutuksen suunnittelussa. Saat selkeät kustannuslaskelmat eri vaihtoehdoista: autan tarvittaessa ennakkoratkaisun hakemisessa ja neuvon yrityksen myyntikuntoon laittamisessa.

Hyvin toteutetulla yrityskaupalla voidaan säästää paljon rahaa. Minuun kannattaakin olla yhteyksissä hyvissä ajoin ennen luovutuksen toteutusta.

Toisinaan ennen yrityskauppoja tehdään erilaisia yritysjärjestelyjä tai yrityksen luovutus saatetaan toteuttaa erilaisten yritysjärjestelyjen avulla, esimerkiksi osakevaihdolla. Myös yritysjärjestelyissä olen apunanne veroasioiden osalta.

Yritysten sopimukset

Sopimukset ovat suuressa roolissa monissa yrityksissä. Esimerkiksi verotarkastuksessa voidaan välttyä monelta turhalta verosotkulta, kun asioista on sovittu kirjallisesti etukäteen. Sopimusten avulla voidaan myös esimerkiksi turvata yrityksen toimintakyky osakkaan kuoleman jälkeen. Sellaisia tilanteita, joissa kirjallisten sopimusten on syytä olla kunnossa, on lukuisia. Autan myös näissä asioissa.

Saat apua muun muassa osakassopimusten ja toimeksiantosopimusten laatimiseen sekä moniin muihin sopimusasioihin. 

Verotarkastuksissa avustaminen

Olen auttanut useita yrityksiä verotarkastusten kanssa, ja saanut usein veroesityksiä alennettua tai jopa kokonaan poistettua.

Aina verotarkastajien päätökset eivät ole oikeellisia. Verotarkastuksissa on tunnettava verolainsäädäntö sekä verotus- ja oikeuskäytäntö. Tämän vuoksi asiantuntijan apua on hyvä hakea hyvissä ajoin.

Mahdolliseen verotarkastukseen kannattaa varautua jo ennakkoon. Olen tehnyt yrityksiin niin sanottuja ”ennakkoperinnän verotarkastuksia,” kuten oikeat verotarkastajat, ja antanut raportin huomaamistani palkanmaksuun liittyvistä veroriskeistä ja muista havainnoista. Selvittämällä ja korjaamalla asioita jo ennakkoon voidaan säästää niin työnantajan kuin työntekijänkin rahaa.

Verokoulutus

Yksilölliset verokoulutukset ovat usein tehokkaampia kuin yleisluontoiset koulutustilaisuudet. Tyypillisiä koulutusaiheitani ovat olleet esimerkiksi henkilökunnan palkitsemisen, kustannusten korvausten sekä henkilökuntaetujen verotus.

Jos yrityksenne palkka-, henkilöstö- ja taloushallintoa tai muuta henkilöstöä tulee kouluttaa verotusasioissa, tulen mielelläni yritykseenne pitämään koulutuksen. Koulutus on helppo ja kustannustehokas tapa lisätä henkilökunnan ammattitaitoa.